Het verhaal van Luca
“Ik heb eindelijk geleerd om te mogen zijn wie ik werkelijk ben”
Luca (nu 26 jaar) is een zeer ondernemende, creatieve meid als ze voelt dat ze op haar gemak is. Alleen is dit niet altijd zo. Met haar diagnose autisme kent haar leven uitdagingen en beperkingen. Toch ziet ze is veel dingen positief. Zeker nu ze weet wat haar krachten zijn en hoe hier mee om te gaan.
Anders dan hoe ik normaal was en wat ik wilde
In veel gevallen is er geen verklaring waarom jongeren worden gepest. Dit gold ook voor Luca. “Toen ik naar de middelbare school ging werd ik veel gepest. Ze zeiden de ergste dingen over mijn uiterlijk. Alleen kon ik mij daar niet in identificeren. Ik droeg geen bril of alternatieve kleding. Naar mijn idee was mijn uiterlijk heel normaal.”
De pesterijen hebben anderhalf jaar geduurd, daarna is Luca van school veranderd. In die periode voelde ze haar vaak niet lekker en wilde ze niet naar school. Haar moeder zag dat Luca haar anders ging gedragen. En wist dat dit niet bij haar paste. Uiteindelijk nam haar moeder Luca mee naar de huisarts en daar werd ze op een wachtlijst gezet voor een onderzoek naar autisme. “Ik vond het prima, want ik voelde dat ik anders was dan anderen en ik wilde gewoon duidelijkheid”.
De juiste diagnose maakt verschil
In eerste instantie werd Luca gediagnosticeerd met PDD-NOS, wat een vorm van autisme is maar niet genoeg kenmerken heeft voor de diagnose autisme. Op haar achttiende gaat Luca weer naar de huisarts. Na nieuwe onderzoeken kreeg ze op haar 19e de diagnose ASS (autisme). “Ik heb sindsdien duidelijkheid over wie ik ben en wat ‘anders’ aan mij is. Daar ben ik heel blij om”.
Na de juiste diagnose begon de zoektocht om binnen de maatschappij te overleven, zoals Luca dat zelf noemt. “Ik kon altijd moeilijk aansluiting vinden bij collega’s en het sluiten van vriendschappen vond ik lastig.” Door de diagnose heeft ze het gevoel dat ze haarzelf weer opnieuw moest bewijzen. “Daarbij heb ik alleen een afslag gemist”, grapt ze.
Haar moeder zag dat Luca struggelde met haar nieuwe identiteit. Ze begon steeds brutaler te worden en haar af te keren van haar vrienden en familie. “Op een gegeven moment ben ik van huis weggelopen. Ik was op zoek naar rust in mijn hoofd en zag geen uitweg meer”. Dat was de druppel en haar moeder zocht professionele hulp. Via de huisarts komen ze in contact met Demás plus.
De juiste verwachtingen
Tijdens het begeleidingstraject komt Luca erachter dat ze veel moeite heeft met het vaststellen van de juiste verwachtingen (van anderen). Haar persoonlijke begeleider heeft haar praktische handvatten voor sociale omgevingen gegeven. Zo ontdekt ze binnen een gesprek of haar verwachtingen overeenkomen. “Inmiddels heb ik goede vriendschappen opgebouwd. Bij hen kan ik echt mijzelf zijn en zij zijn oprecht geïnteresseerd in mij. Dat doet mij enorm goed!”
Precies zijn wie je bent
We hebben Luca geleerd dat ze zo dicht mogelijk bij haarzelf mag blijven. Een goed voorbeeld is dat Luca niet zegt: “Ik ben een autist”, maar “ik ben Luca met autisme”. Ze vertelt ook hoe het bij haar tot uiting komt, waar ze tegenaan loopt en waar ze moeite mee heeft. Zo begrijpen mensen in haar omgeving haar beter.
Luca accepteerde haar autisme meteen, doordat het haar duidelijkheid gaf. Nu ze ook weet hoe ze met haar diagnose om moet gaan maakt het haar leven veel makkelijker.
Meld je aan voor begeleiding
Loop je vast? En wil je jouw leven weer op de rit hebben? Kies voor ambulante hulpverlening bij Demás plus. Ons team van begeleiders staat voor je klaar. Laat je jouw gegevens achter, dan regelen wij de rest. Van de aanvraag bij de gemeente tot het plannen van de intake. Zet jij vandaag de eerste stap naar een betere toekomst?
Aanmelden