Het verhaal van Jeroen

“Ik kan de wereld weer aan en zie een toekomst voor me.”

De ontwikkeling van Jeroen (17) was altijd een aandachtspunt binnen het gezin. Tijdens de eerste Corona lockdown in Nederland raakte hij geïsoleerd en belandde in een zware depressie. Jeroen ging niet meer naar school en het was lastig om met hem te communiceren. Zijn ouders waren radeloos en zochten hulp. “In ons gezin draaide veel om Jeroen. Hoe Jeroen zich voelde, dat had impact op hoe de hele dag verliep”, vertelt zijn moeder. “We zijn blij dat hij zijn leven weer op de rit heeft”.

“We hebben alles geprobeerd en veel zorginstanties gesproken. Op een gegeven moment weet je als ouder niet meer wat je moet doen. We zagen dat het steeds slechter ging met Jeroen en kregen geen grip op de situatie.” Het gedrag van Jeroen werd onacceptabel. Zijn ouders wisten niet meer hoe ze met hem om moesten gaan. Wat konden ze tegen hem zeggen? En waar zou hij overstuur van raken? “Op een gegeven moment wist ik niet meer of het door zijn beperking kwam. Hij was een heel andere jongen geworden.” vertelt zijn vader.

Geïsoleerd op zijn kamer

Niet alleen was de thuissituatie onhandelbaar. Ook op school vertoonde Jeroen slecht gedrag. Zo erg dat de schoolleiding besloot om Jeroen te schorsen. Hiermee raakte Jeroen in een isolement en kwam niet meer buiten. Jeroen: “Ik zat soms dagen op mijn kamer. Af en toe pakte ik eten en verdween weer naar boven”.

Activeren door te sporten

Er moest iets veranderen. Niet alleen voor Jeroen, maar ook de ouders zochten naar een oplossing. In het kennismakingsgesprek met Demás plus kwam naar voren dat Jeroen affiniteit had met sporten. We kozen gezamenlijk om in kleine stappen te gaan sporten. Elke oefening was een reflectie van zijn keuze in het leven. Was de oefening eenvoudig? Dan werd Jeroen hoogmoedig en verloor zijn focus. En bij een lastige oefening gaf hij (te) snel op.

Jeroen herinnert zich de eerste keer sporten. “Ik was futloos en met tegenzin ging ik mee. Tijdens een oefening voelde ik mij niet goed en heb ik gekotst. Mijn lichaam was het helemaal niet gewend.” Dit was het moment dat Jeroen bewust werd dat hij zichzelf zo heeft laten gaan.

School een kans geven

Vanuit Demás plus hebben we de begeleiding van Jeroen methodisch opgebouwd. Samen begonnen we met sporten om te activeren. De tweede stap was om te kijken naar een opleiding. Door samen open dagen te bezoeken is het Jeroen gelukt om een leuke opleiding te kiezen. “Ik had nooit gedacht dat het volgen van een opleiding mogelijk was. Door mijn faalangst durfde ik niet naar school en was ik bang om vriendschappen te sluiten.”

Het negatieve zelfbeeld wat Jeroen had is volledig omgedraaid naar zelfvertrouwen. Hij heeft leren communiceren en denkt goed na over de consequenties van zijn keuzes. “Ik vind het fijn om te weten waar ik iets voor doe. Door bezig te zijn met mijn toekomst, vergeet ik mijn angsten. Nu heb ik het gevoel dat ik de wereld weer aan kan.”

“Door kleine stappen te nemen zien wij als ouders dat het behalen van grote successen mogelijk is bij Jeroen. Wij zijn daarom ook erg trots dat hij zijn eerste jaar heeft gehaald!”

Meld je aan voor begeleiding

Loop je vast? En wil je jouw leven weer op de rit hebben? Kies voor ambulante hulpverlening bij Demás plus. Ons team van begeleiders staat voor je klaar. Laat jouw gegevens achter, dan regelen wij de rest. Van de aanvraag bij de gemeente tot het plannen van de intake. Zet jij vandaag de eerste stap naar een betere toekomst?

Aanmelden